Argentona es convertirà el cap de setmana de l’1 al 3 de juliol en la capital de la ceràmica, amb França com a país convidat
El Museu del Càntir va acollir la presentació de la Fira Argillà Argentona 2022, en una edició que suposarà la tornada a la plena normalitat després de dues edicions “tocades” de manera diferent per la pandèmia.
Va encetar l’acte el director del Museu del Càntir i de la Fira Argillà Argentona, Oriol Calvo, que va explicar que la fira repetiria el format de l’any passat. Curiosament, van ser les restriccions Covid les que van obligar a traslladar la fira dels carrers al pati de l’Escola Riudemeia. Un experiment forçat amb un resultat molt positiu: “Ens va semblar un espai meravellós per acollir la fira, i ja es va veure de seguida que tot fluïa molt bé. Tant el públic, com els propis artesans, com l’organització vam valorar molt positivament l’espai”. Per tant, l’Argillà repetirà en dos punts neuràlgics: l’esmentat espai firal de l’Escola Bernat de Riudemeia, on s’hi agruparan els expositors i artesans, i la plaça de l’Església on hi haurà les exposicions, les activitats formatives i els tallers infantils i per adults.

Enguany la fira de referència del sector a Catalunya s’inaugurarà el divendres 1 de juliol a la tarda al recinte firal de l’Escola Riudemeia i es viurà amb intensitat a la vila fins a la nit del diumenge 3 de juliol quan es clourà amb la tradicional trepitjada de fang.
Pel que fa a la participació, es manté per sobre de la seixantena d’expositors, destacant que estan seleccionats per l’organització per garantir un alt nivell de qualitat. A banda de ceramistes de diferents punts de Catalunya, també en vindran d’Espanya, França l’Equador, Itàlia, el Marroc, Polònia Alemanya i Eslovènia. “Tindrem una bona representació del que s’està fent per Europa en ceràmica”, va dir amb orgull Oriol Calvo. Com a país convidat, França, comptarà amb una important presència a la fira i una destacada exposició de disset artistes. Una mostra d’un centenar d’obres de ceràmica contemporània francesa que, degut a la seva mida enguany, ocuparà de manera excepcional tot el primer pis del Museu del Càntir.
Un càntir contemporani amb segell femení
Des de fa uns anys, una de les grans atraccions de la fira són els anomenats “càntirs d’autor” que es van iniciar el 2017 i que estan tenint una gran acollida, fins i tot internacionalment. Enguany l’escollida per dissenyar-lo ha estat l’arquitecta Carme Pinós, guanyadora de molts premis, entre els quals recentment el Premio Nacional de Arquitectura 2021 o el prestigiós Arnold W. Brunner Memorial Prize 2022, principal guardó de l’American Academy of Arts and Letters.
Pinós va explicar als assistents el procés creatiu per arribar a un resultat que va captivar a tots els assistents: “Vaig pensar en quin lloc tindria sentit un càntir i vaig imaginar-me una festa campestre. Tots anem amb un platet amb menjar, segurament amb una copeta de vi a l’altra mà, però en un moment determinat tens ganes d’aigua i vaig pensar ‘¿per què no un càntir?’ Però això només tindria sentit si el càntir es pogués agafar amb una sola mà”. I estirant aquesta idea i fent que complís tots els requisits per ser considerat un càntir, Pinós va arribar al resultat mostrat, del que anomena un “càntir contemporani” i “molt cuco”.
Una fira que cada any se supera
Després va ser el torn del regidor de Cultura d’Argentona, Àngel Puig, que va destacar que ja es porten 72 anys fent el càntir de l’any, amb el gir iniciat el 2017 amb els anomenats i reeixits càntirs d’autor. El regidor també va aprofitar per anunciar que després de dotze anys segurament serà la seva darrera fira que podrà presentar com a regidor, i va voler aprofitar per agrair la gran tasca feta des del Museu del Càntir amb una dada molt destacable: “Tenim la sort de ser el Museu més visitat de la comarca del Maresme, i n’estem molt orgullosos”.
Per últim, l’alcaldessa d’Argentona, Gina Sabadell, va destacar el fet que una fira que va començar de manera curiosa per una “superstició vinculada a una pandèmia” s’hagi acabat transformat en “una cosa que cada any se supera a si mateixa”. “M’agrada mesurar la fira no tant pel nombre d’expositors o de visitants, sinó per la qualitat de les activitats que es fan que són molt importants i molt referents. És una fira amb una qualitat extraordinària”, va afirmar Sabadell. Per cloure l’acte, l’alcaldessa va voler fer esment especial al fet que per primer cop el càntir de l’any és obra d’una dona, afegint que era “orgull per Argentona tenir el disseny d’una persona tan important”.
Amb la producció d’aquests càntirs d’autor D’aquest càntir se’n produirà un nombre limitat de 3.000 exemplars, cadascun d’ells numerats, i es podran obtenir a la Fira Argillà de l’1 al 3 de juliol per 25 €, o posteriorment al Museu del Càntir, junt amb alguns càntirs d’anys anteriors.
Dossier de premsa i programació
A continuació, podeu descarregar la versió en PDF del dossier de premsa que van tenir tots els assistents, on podreu trobar tota la informació, programa d’activitats i exposicions vinculades a la fira.