Degut a l’èxit de la passada edició i a la bona valoració que públic i expositors van fer de concentrar en únic espai, la fira Argillà Argentona manté la seva ubicació al recinte de l’escola Bernat de Riudemeia. Els tallers i activitats educatives es mantindran a la Plaça de l’Església, a pocs metres de la fira.
Per a la fira d’enguany s’han seleccionat 60 ceramistes, que procedeixen majoritàriament de Catalunya i la resta de l’estat espanyol, però també hi haurà representants de França, Marroc, Itàlia, Alemanya, Eslovènia, Polònia i l’Equador. Alguns dels participants d’edicions anteriors a la pandèmia tornen enguany, ara que sembla que la normalitat torna a les activitats culturals i firals.
França de país convidat
La fira tindrà França com a país convidat, amb una representació d’una desena de participants, que s’ubicaran en un espai exclusiu dins del recinte firal de l’escola Bernat de Riudemeia. A més, 17 artistes francesos seran els protagonistes de les exposició que tindrà lloc al Museu del Càntir, amb el títol “Ceràmica contemporània francesa. Artistes de la col·lecció Viviane S”. També la mostra de cinema “Cineràmica 2022” estarà dedicada als artistes francesos presents a l’exposició, així com una conferència d’un dels més destacats, el ceramista Jean Girel.
De l’1 al 3 de juliol
La fira Argillà 2022 s’iniciarà el divendres 1 de juliol a les 5 de la tarda i s’allargarà fins a les 10 del vespre. Dissabte i diumenge l’horari serà de 10 del matí a 10 del vespre, amb una aturada per dinar i descansar de 2 a 5.
A la plaça de l’Església s’hi duran a terme les activitats educatives, amb demostracions de terrissa tradicional al torn, tallers de torn per als més petits, mentre que els adults podran participar al taller de ceràmica “rakú” el dissabte al vespre.
Dissabte i diumenge a les 4 de la tarda es presentaran diversos films dins la mostra “Cineràmica 2022”, amb un protagonisme absolut per part dels artistes francesos de la col·lecció de Viviane Sabouret, molts dels quals seran a Argentona durant els dies de la fira. Precisament la col·leccionista i Stéphanie Le Follic-Hadida, comissaria de l’exposició, que també hi seran, protagonitzaran el debat de la primera jornada, mentre que la segona serà amb un film dedicat a l’artista Jean Girel, també present.
La fira es clourà, com sempre, el diumenge al vespre amb la trepitjada de fang. Altres activitats seran les visites guiades al museu a càrrec del crític d’art Pere Pascual i les actuacions musicals a càrrec de l’associació Musicargentona.
El càntir de l’any, de Carme Pinós
A més de tot el que s’ha explicat, al recinte de la fira i al museu també s’hi podrà adquirir el càntir de l’any 2022, obra de l’arquitecta i dissenyadora Carme Pinós, que serà presentat al públic i a la premsa el 20 de juny al museu.
En conjunt, la fira presenta una programació molt potent i d’alt nivell artístic, reforçada per la presència a l’exposició del museu d’alguns dels millors ceramistes contemporanis de França. L’organització es mostra convençuda que aquest any serà el de la consolidació i plena normalització després de l’aturada del 2020 i la bona represa del 2021. A més, durant i després de la pandèmia s’ha vist un gran interès per part del públic per la ceràmica, com ho demostra el fet que l’escola taller de ceràmica d’Argentona porta dos anys al màxim de la seva ocupació, amb una llista d’espera de més de 90 persones, quan la seva capacitat és de 85 alumnes adults.