alfarera_bereber

Ceràmica femenina Bereber

Terrissa tradicional

Castellón de la plana (Castellón)

PROMOCIÓ ESPECIAL ARGILLÀ 2020

20% de descompte

DEL 25 SETEMBRE AL 4 D'OCTUBRE DE 2020

BIOGRAFIA

Jorge Wagner i María José Matos. Nascuts al Marroc. Jo, María José, a Casablanca i Jordi a Alhucemas, on vam viure fins al 1974, any en què vam deixar el Marroc i ens vam instal·lar a Espanya. Les nostres aficions són la fotografia, l’àudio, l’arqueologia i l’etnologia. Ens agradava la terrisseria de la zona, la qual vèiem en els socs. Sabíem que eren dones terrissaires les què la feien. Vam voler filmar el procés de fabricació i en els anys 90 vam poder realitzar el nostre primer documental, “Thamimount la última alfarera” Al 92 vam començar un treball de camp i investigació d’aquesta terrisseria del Rif, que duraria 12 anys, en els quals vam realitzar 42 viatges a la zona. Vam visitar les 56 tribus terrissaires. Varem censar a les terrissaires i inventariar la seva ceràmica. El 2009 vam publicar el nostre llibre catàleg “Cerámica rifeña Barro femenino” y el 2013 “la simbología en la Cerámica Femenina Rifeña”

Maria Jose Matos Wagner

OBRA

“UN LLEGAT ANCESTRAL FET PER MANS DE DONA”. De tot el Marroc, només al Rif, la terrisseria és exclusivament femenina. Terrisseria apresa de mares a filles i ancorada en una tradició mil·lenària. Tota la fase de fabricació dels atuells està feta per dones. Des de la recollida de l’argila i del desgreixant fins a la preparació final del fang. (Trencar l’argila, tamisar-la, pastar-la amb el desgreixant fins a aconseguir l’elasticitat òptima, la preparació dels engalbes i utillatges) Per al modelatge, la terrissera col·locarà a terra un plat fons de l’inrevés i hi col·locarà a sobre una base plana amb el fang i amb l’ajuda de la mà farà girar aquest a la manera del torn. Començarà a pujar el fang estirant cap amunt amb l’ajuda d’un tros de fusta. Depenent de la mida, a partir d’una certa alçada utilitzarà la tècnica de l’ordit fins a completar el vas. Després d’un breu assecat, retallarà tots els sobrants de fang per donar a la peça la seva forma definitiva i començar el brunyit.

Per a aquest utilitza un engalba vermella o / i blanca depenent de la tradició de la seva tribu. Decorarà la peça segons el seu ús, guardant sempre la mateixa composició decorativa que és el segell identificatiu de cada tribu. La cocció es farà en forn a cel obert. Les seves arrels són rurals i la seva funció és domèstica. La fragilitat de la ceràmica berber i la seva utilització fa que no tinguem objectes molt antics (anteriors al segle XIX) però això no vol dir que no provingui d’una cultura antiquíssima, per les seves tècniques i per les seves múltiples similituds amb altres ceràmiques de cultures com la fenícia o ibèrica.

OBRES

CONTACTA

Ceràmica femenina Bereber

· Maria Jose Matos Wagner ·

TELÈFON
E-MAIL
ADREÇA DE TALLER
Calle Mayor 16
Castellón de la Plana(Castellón)
CP : 12001
WEB
TIPOLOGIA
XARXES SOCIALS

Ceràmica femenina Bereber​

PARTICIPACIONS A LA FIRA ARGILLÀ ARGENTONA